Didi's Blog

About transmedia and other pretty cool stuff

De Wentel: Revolutie

Revolutie in het theater

Afgelopen weekend bezocht ik De Wentel: Revolutie in het Theater aan het Spui. Het is niet zomaar een toneelstuk, maar onderdeel van een grotere verhaalwereld. En het is de eerste Nederlandse theater game. Maker Sytze Schalk daagt zijn publiek uit om deel te nemen aan het verhaal.

Het stuk gaat over vier mensen die bij de geheime dienst werken van een stadstaat genaamd Lida. Bij aanvang legt een stem ons uit dat wij de goden zijn van Lida. Op bepaalde moment zullen de karakters ons smeken om advies. Dat is voor ons het moment om in actie te komen. Voordat we gaan stemmen over wat te doen mogen we in het decor op onderzoek uit gaan en proberen de informatie te vinden die we nodig hebben om de agenten te helpen.

Het voelt een beetje als een escape game waar je alle laatjes en kastjes mag opentrekken op zoek naar aanwijzingen. En wat ik juist zo leuk vind aan die games zijn de kleine momenten van euforie als je iets hebt opgelost of gevonden, omdat dat je dichterbij je doel brengt. Maar als goden van Lida hebben we geen doel. Daarom kan het ons ook niet zoveel schelen wat er gebeurt. Ondanks dat is het wel leuk om te zien wat de gevolgen zijn van de stemming, wetend dat dit een complex stuk is met 16 mogelijke uitkomsten.

De kaart van Lida

En de wereld van Lida is nog veel groter. Het is een voordeel als je alvast wat kennis hebt voor de voorstelling, (al kun je ook prima zonder). Een online proloog geeft je een inzicht in de geschiedenis van Lida en je moet een aantal puzzels oplossen om alle hoofdstukken vrij te spelen. Andere verhalen worden verteld in de Kronieken van Lida. En er is Kaptka, het Lidaanse kaartspel, dat ook online te spelen is. Bij elk onderdeel van het verhaal wordt gebruik gemaakt van de fascinerende concept art die het verhaal echt tot leven brengt.

De Wentel is nog niet perfect, maar het is een geslaagd experiment met heel veel potentie. Ik bewonder Sytze Schalk, omdat hij dit toch maar mooi geflikt heeft. We staan aan het begin van deze revolutie. I can’t wait to see what’s coming.

De wentelde werelden van schalkden haaginteractief theaterinteractive theaternetherlandsrevolutiestorytellingstoryworldsytze schalkthe haguetheater aan het spuitheatergameTransmediaTransmedia storytellingWorldbuilding

Didi Koller • december 3, 2015


Previous Post

Next Post

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *