Didi's Blog

About transmedia and other pretty cool stuff

LoVR

Verliefd worden en doodgaan op IDFA Doclab 2015

10 dagen lang staat Amsterdam in het teken van het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam, oftewel IDFA. Ik bezocht het nieuwe media programma IDFA DocLab 2015. De missie van het DocLab is om een podium te bieden aan interactieve documentaires en andere nieuwe digitale kunstvormen die succesvol de grenzen van de documentaire in het digitale tijdperk opzoeken. Klink interessant, toch? Er zijn allerlei digitale non-fictie ervaringen, uiteenlopend van interactieve verhalen en data art tot multimedia journalistiek, immersieve installaties en virtual reality projecten.

Mijn favoriete projecten op IDFA Doclab 2015:

1. LoVR

LoVR is een vier minuten durende virtual reality experience over het duizelingwekkende moment dat je verliefd wordt. Maker Aaron Bradbury wilde ons niet alleen laten zien wat het brein doet als je verliefd wordt, hij wilde het ons laten ervaren. Het is abstracte visualisatie (zoals je bovenaan deze post kunt zien) met muziek die ervoor zorgt dat je hart sneller gaat kloppen en groeiende beelden die je ogen verder openen. Ik was nogal sceptisch, maar ik moet zeggen dat het echt voelde alsof ik verliefd werd. LoVR deed me denken aan een tekst van John Green: “I fell in love the way you fall asleep. Slowly, and then all at once.”

Interesse in storytelling en VR? Lees mijn blogpost: Waarom storytelling en VR een goede match zijn.

2. Cue China

In deze installatie zit je recht tegenover iemand met transparant glas tussen jullie in. Een Chinese man die was vergiftigd toen hij Apple-schermen fabriceerde neemt contact met je op via jouw glimmende scherm. Doordat je de video ziet als een reflectie op het glas, smelt het gezicht van de Chinese man samen met het gezicht van de persoon tegenover je. Een indrukwekkende manier om dit trieste verhaal te vertellen.

3. Famous Deaths Experience

Heb je altijd al willen weten hoe het is om in een mortuarium-kast te liggen? Tijdens DocLab kun je alvast oefenen voor als je dood bent. Als je naar binnen wordt geschoven kun je in het pikkedonker door middel van geluid en geur de laatste 4 minuten van het leven van een beroemdheid ervaren, in dit geval Gadaffi of John F. Kennedy. Freaky!

Famous Deaths Experience op IDFA Doclab 2015
Een bezoeker wordt “opgebaard” voor de Famous Deaths Experience.

Ik heb uiteindelijk een paar uur op de expo rondgelopen en heel veel verschillende projecten bekeken, gespeeld en ervaren. Ik raad je echt aan om ook een kijkje te gaan nemen. Ga snel naar de website van IDFA Doclab 2015, want de expo is nog tot zondag te bezoeken in de Brakke Grond. O, en het is gratis!

Ook in 2016 heb ik een bezoek gebracht aan IDFA Doclab. Meer hierover lees je in mijn blogpost: Van naakte kunstenaar tot naakte waarheid.

Didi Koller • november 26, 2015


Previous Post

Next Post

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *