Didi's Blog

About transmedia and other pretty cool stuff

Death Tolls Experience

IDFA Doclab: Van naakte kunstenaar tot naakte waarheid

IDFA is back in town. Op het Amsterdamse documentairefestival werd dit jaar voor de 10e keer het Doclab georganiseerd, waar het allemaal draait om non-fiction storytelling. 30 verschillende, interactieve projecten zijn de hele week gratis te beleven op de expo in de Brakke Grond.

Ik heb er heel wat uurtjes rondgelopen om zoveel mogelijk te kunnen zien en doen. De projecten waren meetbaar op een schaal van Wow! tot What the actual f*ck?! Arty-farty installaties zoals de Meat Puppet Arcade -waar je niet schiet met pinballs, maar met 3D scans van de naakte kunstenaar himself- zijn niet echt aan mij besteed. Maar er waren ook een heleboel projecten die ik wél kon waarderen, hier mijn top 3:

Mijn favoriete projecten op IDFA Doclab:

1. DeathTolls Experience

In één woord: heftig. Deze VR-experience brengt data visualisatie to the next level. In het nieuws worden we dagelijks gebombardeerd met dodentallen, maar die getallen hebben geen emotionele urgentie. Nu wel, je kunt de lijkzakken om je heen zien (zoals in de header), je kunt de doden tellen. Tientallen, honderden, duizenden vluchtelingen verdronken in de Middellandse zee, honderdduizenden slachtoffers van de oorlog in Syrië. DeathTolls is visueel sterk, maar het is vooral de feitelijkheid die je naar de keel grijpt. Dit is één van de beste VR-experiences die ik ooit heb gezien, aangrijpend en echt.

2. The Island of the Colorblind

Ervaar hoe het is om kleurenblind te zijn, net als een groot deel van de bevolking van een klein eiland in Micronesië. Terwijl je luistert naar het verhaal over de eilandbewoners beschilder je één van de prachtige foto’s. Dankzij de lampen in de donkere kamer verandert steeds jouw perceptie van kleur. Kun je schilderen met de kleuren uit je gedachten?

The Island of the Colorblind
The Island of the Colorblind

3. These memories won’t last

Deze interactieve web animatie vertelt het persoonlijke verhaal van de kunstenaars grootvader en zijn dementie. Scroll door zijn leven met vervagende herinneringen van zowel grappige als verdrietige momenten. Gewoon mooi.

Nieuwsgierig? IDFA Doclab is nog tot zondags dagelijks te bezoeken van 9:00 tot 21:00 in de Brakke Grond in Amsterdam. Meer info vind je op de website van IDFA Doclab.

Vorig jaar heb ik IDFA Doclab ook bezocht, meer hierover lees je in mijn blogpost: Verliefd worden en doodgaan op IDFA Doclab.

these memories won’t last

Didi Koller • november 23, 2016


Previous Post

Next Post

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *