Didi's Blog

About transmedia and other pretty cool stuff

Sinterklaasintocht

Sinterklaas, een verhaalwereld waar je U tegen zegt

Afgelopen weekend liep ik verkleumd door de stad toen Sinterklaas en een groep muzikale  pieten het winkelende publiek kwamen verrassen. Het tafereel maakte mijn dag. Je ziet de kleintjes helemaal opleven als ze Sint en piet ontmoeten. Ik realiseerde me dat de wereld van Sinterklaas een ongeëvenaard stuk storytelling is. Een transmediaal verhaal waar (bijna) heel Nederland aan mee doet.

Vroeger vond ik Sinterklaas het allerleukste feest van het jaar. En eigenlijk vind ik het nog steeds veel leuker dan kerst. Begin November begint het altijd al te kriebelen en als Dieuwertje Blok weer op tv is, dan weet je dat de intocht naderbij komt. Als alles goed gaat tenminste, want de pieten werken zich ieder jaar weer in de nesten. En die verhalen zie je niet alleen op televisie. Ouders, leraren, winkeliers en politici, iedereen speelt het spelletje mee. Kinderen zijn dan ook vol verwondering als Rommelpiet, die volgens het Sinterklaasjournaal overal een bende achterlaat, ‘s nachts ook het klaslokaal of de woonkamer overhoop heeft gehaald.

Bekende Nederlanders in het Sinterklaarjournaal

De intocht, je schoen zetten, pakjesavond met surprises en gedichten… Er zijn zoveel elementen die het Sinterklaas-verhaal uniek maken. En de goedheiligman en zijn Pieten zijn overal, in films en boeken, op televisie en op straat. Kinderen kunnen er ieder jaar weer helemaal in op gaan. En dat maakt het een fantastische ervaring voor jong en oud.

Een tijdje geleden zag ik een groep acrobatenpieten kunstjes doen op een trampoline. Toen één van hun pruiken afviel dook een moeder tussen de toeschouwers vandaan en ze ging zo ongeveer op z’n hoofd zitten om de situatie te redden. Zo erg houden we van ze. THIS is the most wonderful time of the year!

Didi Koller • november 24, 2015


Previous Post

Next Post

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *