Didi's Blog

About transmedia and other pretty cool stuff

Pennhurst Asylum

Een beetje bang zijn is soms fijn

Komende zaterdag is het Halloween en daar horen spannende uitjes bij. Een mooi moment om eens te kijken naar de wereld van real life horror entertainment.

Angst, adrenaline, koud zweet. We love it. Maar waarom eigenlijk? Volgens experts houden we niet van pure angst of enge situaties, maar van de lichamelijke en emotionele opluchting die daarop volgt. Dat geeft een gevoel van overwinning en controle. Het is alsof we constant op zoek zijn naar meer spanning. Waarom een gewoon potje paintballen als je ook kunt paintballen in een horror hospital met zombies?

Zo is een gewone escape room niet zo bloedstollend als een lugubere escape room. Geen wonder dat de nummer één escape room van Amerika ook wel wordt omschreven als real live horror movie. The Basement is alleen voor mensen met stalen zenuwen.


Eén van ‘s werelds beste scare attractions is Pennhurst Asylum, in het originele gebouw van een psychiatrische inrichting uit 1908. Een soortgelijke griezelige plek dichterbij huis is de kliniek van Herr Dr. Von Klinckenhofen, een gestoorde Duitser die met menselijke breinen experimenteert. Je kunt hem een bezoek brengen in Eindhoven tijdens de Haunted Nights, maar of je levend terug komt is de vraag…

Ooit in een spookstad geweest? Net als heel het internet ben ik ook geïntrigeerd door verlaten plekken, pretparken en dorpen. Zelfs op een zonnige dag zouden deze plekken me al kippenvel bezorgen. Een onvervalste Halloween locatie. Dit jaar wordt Weeze, een verlaten stadje net over de grens van Duitsland, omgedoopt tot the City of Fears. Je kunt de verlaten gebouwen verkennen en je zult overvallen worden door angst, en misschien een paar nieuwe inwoners. Een stadswandeling was nog nooit zo angstaanjagend.

Deze horror attracties gebruiken verschillende technieken om hun verhalen tot leven te laten komen. Soms wordt er gebruik gemaakt van acteurs, high-tech electronica of game mechanics. Maar in alle gevallen zijn set design, licht en geluid belangrijk om het publiek te bespelen voor de ultieme ervaring van angst. Een tip voor als je van plan bent om één van de attracties te bezoeken: neem een extra broek mee.

O, en als je je veilige huis niet wilt verlaten, kijk dan eens naar Dark Detour, een Halloween horror verhaal dat zich afspeelt op social media.

Didi Koller • oktober 26, 2015


Previous Post

Next Post

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *