Didi's Blog

About transmedia and other pretty cool stuff

Feuten Seizoen 3

Filius Septimus, de Alternate Reality Game

Ik heb de Feuten-app beschreven in een eerdere post. Nu wil ik graag wat meer vertellen over de Alternate Reality Game (ARG), omdat dat één van de meest immersieve onderdelen was van het hele project.

Deze verhaallijn begint op televisie, wanneer noviet Jeroen Beeksma beschuldigd wordt van een diefstal die hij niet heeft gepleegd. Op Twitter en op zijn blog, die gepubliceerd wordt in de app, zegt hij vastberaden te zijn om uit te zoeken wie hem erin heeft geluisd. Hij vraagt de spelers daarbij om hulp.

Filius Septimus

Als iemand hem vertelt dat dit het werk zou kunnen zijn van Filius Septimus begint de online zoektocht. Spelers konden allerlei websites, blogs en video’s vinden die wij hebben gecreëerd om dit geheime genootschap zo echt mogelijk te laten lijken. De geschiedenis van het genootschap, dat connecties heeft met Skull and Bones, lijkt terug te gaan naar de Gouden Eeuw. Is het mogelijk dat het is opgericht door Michiel de Ruyter? En is Olivier de Ruyter, één van de hoofdpersonen uit Feuten, zijn opvolger? Is het een complottheorie? Of is het de waarheid?

Een deel van de content over Filius Septimus die we op internet plaatsten.
Een deel van de content over Filius Septimus die we op internet plaatsten.

Klokkenluider

Vreemde dingen gebeuren. De videoblogger die geen twijfel had over het bestaan van Filius Septimus, post nu een video waarin hij opbiecht alles verzonnen te hebben. En een oud manifest wordt gevonden op de zolder van een oude man en verkocht op Marktplaats van 12.000 euro. Flarden van ditzelfde manifest beklad met letters worden naar de spelers gestuurd via e-mail of Twitter. Als ze de stukjes bij elkaar leggen komen ze uit bij een website van een klokkenluider, die informatie lekt over Filius Septimus naar de spelers. Hij gebruikt zijn website, wachtwoorden, versleutelde codes, video’s met verborgen boodschappen en zelfs een pizza delivery service om nieuwe informatie over te brengen.

Een still uit een video van een angstaanjagend Filius Septius ritueel.
Een still uit een video van een angstaanjagend Filius Septius ritueel.

Live Finale

De spelers, met Jeroen aan kop, volgen de broodkruimels van de klokkenluider naar een live finale. De spelers worden één voor één binnen gevraagd. Geblinddoekt moeten zij trouw zweren aan het genootschap. Na een moment van bezinning, een pianoconcert, onthuld de klokkenluider zichzelf. Hij is een lid van Filius Septimus en hij heeft zijn nieuwe manschap getest. Dit groepje spelers, die het tot het einde wist te schoppen, weet nu het waarheid en is onderdeel van dit machtige genootschap.

Resultaten ARG

De Feuten app was een succes bij een groot publiek. Maar de ARG is door een klein groepje leden gespeeld, omdat het niet erg makkelijk was om het spel überhaupt te vinden en om het verhaal bij te houden, dat zich iedere dag ontwikkelde. Het was mooi om te zien dat de spelers echt samenwerkten en goede vrienden werden. De volgende keer zouden we graag een laagdrempeliger spel maken, zodat een grotere groep mensen mee kan doen. Want deze manier van storytelling is awesome en we willen dat meer mensen daar achter komen!

Didi Koller • januari 17, 2014


Previous Post

Next Post

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *