Didi's Blog

About transmedia and other pretty cool stuff

Freshers season 3

Feuten app: 40.000 echte leden voor fictief corps

Ruim 40.000 leden postten in de toko van de Feuten app maar liefst 275.000 berichten, met daarin 90.000 vo’s! De afgelopen maanden ben ik druk bezig geweest met een transmedia project voor de BNN dramaserie Feuten. En het is aan!

Check hier de case video:

H.S.C. Mercurius komt tot leven

De serie Feuten gaat over het wel en wee van de leden van de studentenvereniging H.S.C. Mercurius. Het draait om vriendschap, liefde, intriges en machtsspelletjes tussen de leden. Voor seizoen 2 hebben Spektor Storytelling en Elastique de fictieve studentenvereniging écht opgericht. Via een Facebook-app konden nieuwe feutjes ontgroend worden om vervolgens te kunnen genieten op de borrels en feestjes. Meer hierover? Lees deze post. Eind augustus startte seizoen 3 en binnenkort verschijnt er ook een film. Daarom hebben Spektor (met mij als freelance transmedia storyteller), Elastique en BNN dit jaar de koppen bij elkaar gestoken om de vereniging groter de maken en de gebruikerservaring te verrijken. Om dat te bereiken hebben we, naast het gebruik van de sociale media-kanalen, nu ook een mobiele applicatie ontwikkeld: de Feuten app.

Screenshots of the Feuten app.
Screenshots van de Feuten app.

De Feuten app

Deze app brengt Feuten-fans in de gelegenheid om lid te worden van de roemruchte vereniging. Allereerst moeten ze natuurlijk een ontgroening doorlopen. In dit 10-minuten durende traject moeten ze bewijzen Mercurius-waardig te zijn. Ze worden hierbij voorzien van video- en audio-feedback van karakters uit de serie. Onderdelen van de ontgroening zijn onder andere biertjes openen en een kennisquiz over de mores.  Binnen 24 uur krijgen de feuten te horen of ze zijn toegelaten. En als lid van Mercurius gaat er een wereld voor je open. Met de app kun je zo’n beetje alles doen wat in een echte vereniging ook kan. Zo kun je met andere leden brallen in de Toko en je kunt in status stijgen door opdrachten uit te voeren en prestaties te behalen. Daarnaast kun je je eigen dispuut oprichten en je vrienden hiervoor uitnodigen.

Live events

Het verenigingsgevoel onder de leden is sterk. Het dispuut ‘De Hijgende Hertjes’ had in no time al honderden leden. We besloten hierop in te spelen door de oprichtster van het dispuut in te wijden in de senaat. Zij werd uitgenodigd door Praeses de Wit, een belangrijk karakter uit de serie. Een hele groep leden was, netjes jasje-dasje gekleed, bij dit mooie moment aanwezig dat geheel in stijl werd gevierd met leden van de senaat en flessen bubbels.

Inauguration Senate
De inauguratie van één van de leden.

Maar dit is niet het enige moment waarop de leden elkaar ontmoetten. Sommige leden spreken met elkaar af om samen biertjes te gaan drinken en één van hen heeft zelfs een grote ledenborrel georganiseerd in Den Bosch, waar leden vanuit het hele land op af kwamen. Zo ontstaan er bij Mercurius echte vriendschappen en er is zelfs al een liefde opgebloeid.

Extra content

Naast het naspelen van het verenigingsleven is er nog meer te zien en te doen in de app. Zo zijn er bonusvideo’s met de bekende karakters uit de serie, maar ook videodagboeken en interviews met leden. In het sjaarsBLOG houden twee nieuwe sjaarsen je op de hoogte van hun ervaringen. Er ontstaat zelfs een hele nieuwe verhaallijn wanneer één van hen een geheim genootschap op het spoor komt dat de touwtjes bij Mercurius in handen heeft. Voor de actieve spelers ontvouwt dit lijntje zich in een Alternate Reality Game, waarin ze door samen te werken en raadsels op te lossen steeds dichter bij de waarheid kunnen komen. Meer over deze ARG lees je in deze blogpost: Filius Septimus, de Alternate Reality Game.

Leden proberen de puzzels via Twitter op te lossen.
Leden proberen het mysterie op te lossen

Resultaat

Er is hier nog veel meer over te vertellen, maar ik zal er meerdere posts aan wijden. Ik wil deze post afsluiten door te zeggen dat dit project ervoor zorgt dat de fans nu echt onderdeel uitmaken van de verhaalwereld van Feuten. En we merken dat dat het merk sterker maakt. Fans worden niet zomaar leden, maar ook ambassadeurs. De werkelijkheid en fictie versmelten met elkaar. Niet omdat de spelers geloven dat het echt is, maar omdat de spelers wíllen geloven dat het echt is. En dat is precies hoe je het wil zien bij transmedia storytelling. Vo voor Mercurius!

De Feuten app is gratis de downloaden voor zowel iOS als Android. Feuten seizoen 3 is elke maandag te zien om 21.25 bij BNN op 3 en de film Feuten het Feestje draait vanaf 17 oktober in de Nederlandse bioscopen.

Didi Koller • oktober 2, 2013


Previous Post

Next Post

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *