Didi's Blog

About transmedia and other pretty cool stuff

Pizza meeting brutally disruptedPizza Borrel Borrel bruut verstoord

As you may know I am currently an intern at Woedend!, a communications agency in Amsterdam. I am working on a transmedia campaign with Lydia van der Spek. In order to clarify to everyone within the company exactly what we’re doing, we could give them an ordinary presentation, but we came up with something much cooler. On thursday, march 24, Lydia and I let our colleagues feel the excitement and fun that such stories can evoke through a mini transmedia experience.

During the pizza meeting, a meeting at Woedend! where everyone can show what he is doing or what he finds interesting, we put down a black box, with “Open me” on it. No one had noticed, until it was our turn to present and we suddenly vanished.

Inside the black box was a folded page of a newspaper with “Help” written on it. On the front page of the newspaper there was an article about two missing interns. “There are speculations that the police suspects an angry colleague, but chief of police Welten has not confirmed this. The two may be detained at an unknown location.” At the bottom of the box is a folded old towel with a URL written in blood.

Frontpage of a newspaper and a towel with blood

Frontpage of a newspaper and a towel with blood

On this website you can see a photo of us, the kidnapped trainees. The next clue is hidden in the text below the image. Because the red letters in the text say: youtubewoedendkidnap, therefore search woendendkidnap on youtube.

In the video on YouTube, we ask whether someone can help us. We’re locked up with a kryptonite evolution lock 2000, how can we hack it? The answer (by using a BIC pen) can be found via google and emailed to free.dydia@gmail.com.

If the answer is correct you get a response email: “We hacked the lock, but we can not open the door. We know that the offender has a hidden memory stick somewhere, perhaps it contains more information. We overheard something about “between the beams”… Make sure you search well and help us out of here, good luck …!”

Searching for the memory stick

Searching for the memory stick

O the memory stick there’s a document called !!!SECRET!!!, this is a Flash application in which all Woedend! employees are suspects. Who is the culprit? is the question. Clicking on the wrong photo you will get a clue, for example, when clicking on a blond person: the offender is not blond. Ultimately, only one suspect remains, but is he really the kidnapper? A movie of the culprit appears, when he takes of his hat and a scarf, they can see who it is.  It’s Remco, the former intern. He regrets his abduction and gives the code of the door. The numbers are mailed to us and we’re finally free!

Too bad we were kidnapped, because everybody said it was fun to join this tiny adventure! We got lots of positive reactions and the photo’s speak for themselves!

We want to give credits to our role model: the SXSW presentation A Mime is a Terrible Thing to Waste by No Mimes Media Partners Steve Peters and Maureen McHugh.Zoals je misschien weet loop ik momenteel stage bij Woedend!, een communicatie bureau in Amsterdam, waar ik samen met Lydia van der Spek bezig ben om een transmediale campagne op te zetten.  Om binnen Woedend aan iedereen duidelijk te maken wat we nu precies aan het doen zijn hadden we natuurlijk een simpele presentatie kunnen geven, maar wij bedachten iets leukers. Donderdag 24 maart hebben Lydia en ik onze collega’s laten proeven van het plezier en enthousiasme dat zo’n verhaal kan oproepen door middel van een mini-transmedia experience.

Tijdens de pizza borrel borrel, de meeting bij Woedend! waar iedereen kan laten zien waar hij mee bezig is of wat hij interessant vindt, stond er al de hele tijd een zwarte doos in een hoekje met Open mij erop. Niemand had het opgemerkt, totdat het onze beurt was om te presenteren en wij er opeens vandoor gingen.

In de zwarte doos zat een opgevouwen pagina van een krant met “Help” erop geschreven. Op de voorpagina van de Metro stond een artikel over twee vermiste stagiaires. “Er zijn speculaties over een eventuele actie van een woedende collega, maar hier laat hoofdcommissaris Welten niets over los. Mogelijk worden de twee vastgehouden op een onbekende locatie.” Onderin de doos zit een opgevouwen oude handdoek met een URL geschreven in bloed.

Frontpage of a newspaper and a towel with blood

Voorpagina van de Metro en een handdoek met bloed

Op deze website staat een foto van ons, de ontvoerde stagiaires. In de tekst eronder staat de volgende clue. Wanneer je namelijk de rode letters uit de tekst achter elkaar plakt staat er: youtubewoedendkidnap, oftewel zoek woendendkidnap op youtube.

In het filmpje op YouTube vragen wij gehaast of iemand ons kan helpen. We zitten opgesloten met een kryptonite evolution lock 2000, hoe breken we die open? Het antwoord (met een BIC-pen) is te vinden via google en wordt gemaild naar free.dydia@gmail.com.

Als het antwoord goed is krijg je een mailtje terug: “We hebben het slot opengebroken, maar we kunnen alsnog niet weg, de deur kan niet open. We weten dat de dader een USB-stick heeft verstopt, misschien staat daar iets op. We vingen iets op over ‘tussen de balken’… Goed kijken! Succes! En help ons hier vandaan…!”

Searching for the memory stick

Op zoek naar de USB-stick

Op de USB-stick staat een document met de naam !!!!GEHEIM!!!!, dit is een Flash-applicatie waarin alle werknemers van Woedend! tot verdachte zijn omgedoopt. Wie is de dader? is de vraag. Klik je op de verkeerde dan krijg je een hint, bijvoorbeeld de dader heeft geen blond haar. Uiteindelijk blijft er nog één verdachte over, maar is hij wel de dader? Er verschijnt een filmpje van de ontvoerder, gemaskerd met een muts en een sjaal, als hij die afdoet zien ze het: het is Remco, de vorige stagiair. Hij heeft toch wel spijt van zijn ontvoering en geeft de code van de deur. Die wordt naar ons gemaild en we zijn eindelijk vrij!

Jammer dat we zelf ontvoerd waren, want aan de foto’s te zien en aan de reacties te horen was het erg leuk om aan dit kleine avontuur mee te doen!

Met dank aan ons grote voorbeeld: de SXSW-presentatie A Mime is a Terrible Thing to Waste van No Mimes Media partners Steve Peters en Maureen McHugh.

CasesDidi KollerNew fictionTransmediaTransmedia storytelling

Didi Koller • April 1, 2011


Previous Post

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *