Didi's Blog

About transmedia and other pretty cool stuff

Inspiration session with WefilmInspiratiesessie met Wefilm

Woedend! invited Bas and Roel Welling to come and talk about the inspiring movies and commercials they create. The founders of Wefilm first introduced themselves and told us what they do. The Welling-brothers were always passionate about film. As young boys they took their camera everywhere to make films together. Roel went to film school and became a director, Bass worked as a freelance producer alongside his economic studies. They made lots of commercials for agencies such as Comrad, but then they saw interesting opportunities in online film. They started the production company Wefilm, where they had the chance to make great movies that people wánt to see. Now it has developed into a successful company with a full trophy case.

One of Wefilms first virals was Max the Hacker, an online series of videos about a boy who breaks into a variety of technical systems. For example he hacked the announcement system of the NS and the digital signs above the highway. The movies were very popular and the project has given Wefilm a huge spurt.

But how can you make sure that your online film becomes a success? You do not have the certainty that people will see it, as in television commercials. There are certain factors that can you can influence, for example when the movies are to come online. According to Bas, it is important to keep an eye on the number of views. Once that starts to fall it’s time for a new movie, so you make sure that its popularity increases. Roel thinks your film should be controversial, so that people want to see it and share it. But he also thinks you need a bit of luck, because there are so many videos uploaded every day, it is very difficult to stand out. We never say that we are going to make a viral. We make an online movie and afterwards we can say whether it was a viral.

This was also the case with Stanislav, which was shown on Hyves (a Dutch social network). The movie used the data from your personal profile. A mafia club is looking for someone, but not just anybody, they are looking for you. They know everything about you, where you live and who your friends are, your photos roll off the printer and your name is written on the board. Fortunately, it is a campaign to warn you for posting personal data on the internet. This personalized movie was obviously a technical masterpiece, but it also had the desired effect. People started thinking more about what they post online.

As you can see, it can really work well, but it remains quite difficult to convince customers of this way of advertising. We can’t guarantee them it will work and it takes a little courage to go for it. Wefilm now has a portfolio of successful projects where they can refer to, but if you don’t have that, you will have to do it otherwise. Make clear that people are watching online movies actively. That’s why these films have more impact than the TV commercials that are forced upon them.

Make sure your concept is new and nobody has done it before, then there’s greater chance of success and you can satisfy your customer without real evidence. Never try to copy a successful project, as pale imitations of earlier projects are quickly recognized.

The last project that the brothers Welling showed us is not online, but in a public space. Public service employees frequently encounter aggression and violence. On a huge billboard, the onlookers are confronted with their behavior. They see that violence is used against ambulance staff, but they do not intervene.

http://www.youtube.com/watch?v=uDTdHG_FytM&feature=related

In the movie they talk about an interactive billboard. The audience plays a role in the film, but does not affect the events, they are passive and do nothing. Therefore, I think interactive is not the right word. It certainly is effective, the strength lies precisely in the nonactivity. Tomorrow is the award show of the ADCN advertising year prizes, where this project is also nominated. Wefilm, good luck tomorrow and thanks for all the tips!

 

Woedend! nodigde Bas en Roel Welling uit om te komen praten over de inspirerende films en commercials die ze maken. De oprichters vertelden eerst even wie ze zijn en wat ze doen. De passie voor film was bij de gebroeders Welling al vroeg aanwezig. Als jonge jongens gingen ze al met een camera op pad om samen films te maken. Roel is naar de filmacademie gegaan en werd regisseur, Bas werkte, naast zijn economische studie, als freelance producer. Ze maakten onder andere commercials bij bureaus als Comrad, maar in online film zagen zij een interessante ontwikkeling en een gat in de markt. Ze startten het productiebedrijf Wefilm, waar zij de kans zagen om mooie films te maken die mensen wíllen zien. Inmiddels is het uitgegroeid tot een succesvolle onderneming met een flink gevulde prijzenkast.

Eén van de eerste virals van Wefilm was Max de Hacker, een serie online filmpjes over een jongen die inbreekt in allerlei technische systemen. Zo hackt hij het omroepsysteem van de NS en de digitale borden boven de snelweg. De filmpjes werden ontzettend goed bekeken en het project heeft Wefilm een enorme spurt gegeven.

Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=CxwPEQLGh9M&feature=related

Maar hoe zorg je nou dat zo’n filmpje een succes wordt? Je hebt niet de zekerheid dat mensen ernaar gaan kijken, zoals bij televisie commercials. Er zijn bepaalde factoren waar je wél invloed op hebt, bijvoorbeeld het moment waarop de filmpjes online komen te staan. Volgens Bas is het belangrijk om het aantal views altijd goed in de gaten te houden. Zodra dat begint te dalen is het tijd voor een nieuw filmpje, zo zorg je dat de populariteit weer stijgt. Roel vindt dat je filmpje zo spraakmakend moet zijn dat mensen het willen zien en delen. Maar hij denkt dat je ook een beetje geluk moet hebben, want er worden elke dag zoveel filmpjes online gezet, dat het heel moeilijk is om op te vallen. “We zeggen nooit dat we een viral gaan maken. We maken een online film en achteraf kunnen we pas zeggen of het een viral is.”

Dit was ook het geval bij Stanislav, dat te zien was via Hyves. Het filmpje maakte gebruik van de gegevens uit jouw persoonlijke profiel. Een maffia club is op zoek naar iemand, maar niet zomaar iemand, ze zoeken jou. Ze weten alles van je, waar je woont en wie je vrienden zijn, jouw foto’s rollen uit de printer en jouw naam wordt op het bord geschreven. Gelukkig blijkt het om een campagne te gaan die je waarschuwt voor het online plaatsen van persoonsgegevens. Deze gepersonaliseerde film was natuurlijk een technisch hoogstandje, maar het had ook nog eens het gewenste effect. Mensen gingen beter nadenken over wat ze op het internet zetten.

Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=VbvHPrzqto0

Het kan dus heel erg goed werken, maar toch blijft het vrij lastig om klanten te overtuigen van deze manier van reclame maken. Je kunt ze namelijk geen garantie geven dat het zal werken en het vergt een beetje lef om hiervoor te gaan. Wefilm heeft nu een portfolio met geslaagde projecten waar ze naar kunnen verwijzen, maar wanneer je dat niet hebt zul je het op een andere manier moeten doen. Maak duidelijk dat mensen actief naar online filmpjes kijken en dat ze daardoor meer indruk maken dan de tv-commercials die je worden opgedrongen.

Zorg ervoor dat je concept nieuw is en dat niemand het nog gedaan heeft, dan is de kans op slagen groter en kun je de klant voor je winnen zonder echte bewijsvoering. Probeer nooit een succesvol project na te apen, want slappe aftreksels van eerdere projecten worden snel herkend, en uitgespuugd.

Het laatste project dat de Welling broers lieten zien staat niet online, maar in de publieke ruimte. Mensen met een publieke functie krijgen vaak te maken met agressie en geweld. Op een enorm billboard worden de omstanders geconfronteerd met hun gedrag. Ze zien dat er geweld wordt gebruikt tegen ambulancepersoneel, maar ze staan erbij en kijken ernaar.

Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=ybtEwjenRFY

Er wordt in het filmpje gesproken over een interactief billboard. Het publiek speelt een rol in de film, maar heeft geen invloed op de gebeurtenissen, ze zijn passief en doen niets. Daarom vind ik interactief niet het goede woord. Effectief is het zeker wel en de kracht zit hem juist in de non-activiteit. Morgen vindt de uitreiking van de ADCN reclame jaarprijzen plaats, waar dit project ook voor genomineerd is. Wefilm, veel succes morgen en bedankt voor alle tips!

Woedend! nodigde Bas en Roel Welling uit om te komen praten over de inspirerende films en commercials die ze maken. De oprichters vertelden eerst even wie ze zijn en wat ze doen. De passie voor film was bij de gebroeders Welling al vroeg aanwezig. Als jonge jongens gingen ze al met een camera op pad om samen films te maken. Roel is naar de filmacademie gegaan en werd regisseur, Bas werkte, naast zijn economische studie, als freelance producer. Ze maakten onder andere commercials bij bureaus als Comrad, maar in online film zagen zij een interessante ontwikkeling en een gat in de markt. Ze startten het productiebedrijf Wefilm, waar zij de kans zagen om mooie films te maken die mensen wíllen zien. Inmiddels is het uitgegroeid tot een succesvolle onderneming met een flink gevulde prijzenkast.

Eén van de eerste virals van Wefilm was Max de Hacker, een serie online filmpjes over een jongen die inbreekt in allerlei technische systemen. Zo hackt hij het omroepsysteem van de NS en de digitale borden boven de snelweg. De filmpjes werden ontzettend goed bekeken en het project heeft Wefilm een enorme spurt gegeven.

Maar hoe zorg je nou dat zo’n filmpje een succes wordt? Je hebt niet de zekerheid dat mensen ernaar gaan kijken, zoals bij televisie commercials. Er zijn bepaalde factoren waar je wél invloed op hebt, bijvoorbeeld het moment waarop de filmpjes online komen te staan. Volgens Bas is het belangrijk om het aantal views altijd goed in de gaten te houden. Zodra dat begint te dalen is het tijd voor een nieuw filmpje, zo zorg je dat de populariteit weer stijgt. Roel vindt dat je filmpje zo spraakmakend moet zijn dat mensen het willen zien en delen. Maar hij denkt dat je ook een beetje geluk moet hebben, want er worden elke dag zoveel filmpjes online gezet, dat het heel moeilijk is om op te vallen. “We zeggen nooit dat we een viral gaan maken. We maken een online film en achteraf kunnen we pas zeggen of het een viral is.”

Dit was ook het geval bij Stanislav, dat te zien was via Hyves. Het filmpje maakte gebruik van de gegevens uit jouw persoonlijke profiel. Een maffia club is op zoek naar iemand, maar niet zomaar iemand, ze zoeken jou. Ze weten alles van je, waar je woont en wie je vrienden zijn, jouw foto’s rollen uit de printer en jouw naam wordt op het bord geschreven. Gelukkig blijkt het om een campagne te gaan die je waarschuwt voor het online plaatsen van persoonsgegevens. Deze gepersonaliseerde film was natuurlijk een technisch hoogstandje, maar het had ook nog eens het gewenste effect. Mensen gingen beter nadenken over wat ze op het internet zetten.

Het kan dus heel erg goed werken, maar toch blijft het vrij lastig om klanten te overtuigen van deze manier van reclame maken. Je kunt ze namelijk geen garantie geven dat het zal werken en het vergt een beetje lef om hiervoor te gaan. Wefilm heeft nu een portfolio met geslaagde projecten waar ze naar kunnen verwijzen, maar wanneer je dat niet hebt zul je het op een andere manier moeten doen. Maak duidelijk dat mensen actief naar online filmpjes kijken en dat ze daardoor meer indruk maken dan de tv-commercials die je worden opgedrongen.

Zorg ervoor dat je concept nieuw is en dat niemand het nog gedaan heeft, dan is de kans op slagen groter en kun je de klant voor je winnen zonder echte bewijsvoering. Probeer nooit een succesvol project na te apen, want slappe aftreksels van eerdere projecten worden snel herkend, en uitgespuugd.

Het laatste project dat de Welling broers lieten zien staat niet online, maar in de publieke ruimte. Mensen met een publieke functie krijgen vaak te maken met agressie en geweld. Op een enorm billboard worden de omstanders geconfronteerd met hun gedrag. Ze zien dat er geweld wordt gebruikt tegen ambulancepersoneel, maar ze staan erbij en kijken ernaar.

Er wordt in het filmpje gesproken over een interactief billboard. Het publiek speelt een rol in de film, maar heeft geen invloed op de gebeurtenissen, ze zijn passief en doen niets. Daarom vind ik interactief niet het goede woord. Effectief is het zeker wel en de kracht zit hem juist in de non-activiteit. Morgen vindt de uitreiking van de ADCN reclame jaarprijzen plaats, waar dit project ook voor genomineerd is. Wefilm, veel succes morgen en bedankt voor alle tips!

AdvertisementCasesMovieTips 'n Tricks

Didi Koller • April 20, 2011


Previous Post

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *