Didi's Blog

About transmedia and other pretty cool stuff

3

Sam en zijn WereldKids-Reporters

In opdracht van het MediaLab en de Wereldomroep hebben Babbe Noya en ik een project ontwikkeld voor (toekomstige) expatkids. Sam en zijn WereldKids-Reporters is één van de eerste transmediale producties in Nederland. Het project heeft ons de Zilveren SpinAward voor Jong Talent opgeleverd.

Kinderen die naar het buitenland gaan lopen tegen allerlei problemen aan:

 1. Angst voor het nieuwe land
 2. Nieuwe taal
 3. Nieuwe cultuur
 4. Nieuwe school
 5. Nieuwe vrienden
 6. Heimwee
 7. Contact houden met Nederland

Om ze te helpen bij deze problemen hebben we een transmediaal project ontwikkeld. De kinderen zijn over de hele wereld verspreidt, dus de beste manier om ze te bereiken is online. Daarnaast is het goed als ze actief bezig zijn met de veranderingen in hun leven, zodat ze er beter mee leren omgaan.

De online serie gaat over Sam (Benjamin Murck), een 18-jarige jongen die een expat is geweest. Hij is net redacteur geworden bij WereldKids en hij is op zoek naar reporters om verhalen te brengen van over de hele wereld. Als jij naar het buitenland gaat verhuizen kun je dus ook een reporter worden. Om aan Sam te laten zien dat je dat aankunt moet je vijf opdrachten doen en dan krijg je de officiële WereldKids perskaart.

Sam zoekt Reporters

Sam zoekt Reporters

Het is transmediaal, omdat het verhaal wordt verteld over verschillende platforms en ieder platform vertelt een ander deel van het verhaal. De kinderen kunnen ook participeren in de serie, ze kunnen dingen doen, dingen maken en dingen uitzoeken. Dit doen ze in verschillende lagen van het verhaal.

Ten eerste is er de drama laag. Sam wordt bij zijn werk gesaboteerd door mevrouw Schimscheiner (Griete van den Akker). Zij is een ouderwetse journaliste die alles haat wat met internet, social media, kinderen en meningen te maken heeft. Ze is ontslagen bij de Wereldomroep en reageert haar frustraties af op de nieuwe, creatieve Sam.

Dan is er de educatieve laag. De kinderen leren door middel van de opdrachten en de filmpjes allerlei journalistieke vaardigheden, bijvoorbeeld hoe je een goed artikel moet schrijven of hoe je een leuke reportage maakt. Er zijn ook interviews van Sam met een aantal experts, zij geven de kinderen tips over onder andere radio en video, maar bijvoorbeeld ook over heimwee. Op deze manier bereiden de kinderen zich ook voor op hun leven als een expat.

Als derde is er de social media laag. De kinderen leren omgaan met social media, zoals Facebook. Zo kunnen ze hun netwerk vergroten, maar ze kunnen ook contact houden met familie en vrienden in Nederland.

We hebben het project helemaal geproduceerd en het wordt binnenkort gelanceerd. De serie bestaat uit 18 afleveringen, 7 video-interviews en 5 opdrachten. Deze zijn verspreid over verschillende websites en platforms. Hieronder de introductie-aflevering.

Met dank aan: Het MediaLab, Gijs Gootjes, Kasper Kamperman, Martin Oostenbrink, Inge Brinkman, William Koornstra, Maarten Almekinders, Hetty Kleinloog, de Wereldomroep, Suzanne van der Wateren, Michiel Haijtink, Albert Bek, Benjamin Murck, Griete van den Akker, Wendy Segaar en Marjolijn Ruyg.
awardVoorbeeldenDidi KollerNieuw fictiesamspinawardspinawardsTransmedia storytellingjong talent

Didi Koller • april 10, 2011


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Peter %d/%m/%y - %H:%M Reply

  Gisteren naar jullie geluisterd op Marcom11 – top. Super project en fijne presentatie

 2. Didi Koller %d/%m/%y - %H:%M Reply

  Dat is altijd leuk om te horen, dankjewel. Ik zie dat je interaction designer bent. Vooral op dat gebied kan transmedia storytelling erg interessant zijn. De digital natives willen geen passieve gebruikers meer zijn, ze willen actief betrokken worden bij het verhaal!

 3. Homepage

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *